Opakované horečky s vysokým CRP

billi
13. říj 2016

Jdu se poradit, jestli nemáte zkušenost.
Synovi je 27 měsíců. Na jaře měl opakovaně horečky - vždy 1-2 dny, prudce mu stouplo crp (pokaždé hodnoty hodně přes 100) a po pár dnech byl klid a za 7-10 dní znovu. Celkem to bylo asi 8x. Po prvních horečkách dostal atb (na pohotovosti), která zabírala až překvapivě rychle, protože dostal 1 dávku a najednou mu nic nebylo, pak při dalším opakování naši doktorku napadlo, že mu nic nedá a jen si ho pozvala na kontrolní crp, kdy mu během 3 dnů kleslo z hodnoty 150 skoro na nulu.
Při asi 4. opakování horeček ho doktorka poslala do nemocnice, aby zkusili přijít na to, co to je, tam mu dali atb (stejná jako měl předtím) a chválili se, jak to pěkně a rychle vyléčili. To, že mu dali atb až po odeznění horečky a že to byl obvyklý průběh, už nikdo slyšet nechtěl. Sice ho na doporučení naší doktorky prohnali celým kolečkem, ale na nic se nepřišlo.
Od konce dubna se horečky nevrátily, tak jsme to s doktorkou uzavřely, že se to dál nebude řešit, že to byla asi nějaká náhoda.
A v úterý opět měl syn horečku (přes 40°), byli jsme včera u doktorky, udělala crp a hodnota skoro 200. Po zkušenostech z jara nás po dohodě poslala domů s tím, že k ní půjdeme zítra a udělá se kontrolní crp. Včera měl ještě chvíli horečku kolem 39°, ale tu jsem lehce srazila a nevrátila se. Dneska už naprosto nic.
Pokaždé kolem podobné horečky má unudlený nos a lehký kašel. Krk má čistý, uzliny nezduřelé.
V současnosti to je uzavřené jako možné periodické horečky, ale na potvrzení musím dát Prednison a pak nás čeká další kolečko vyšetření. Zatím se chci vyhnout pobytu v nemocnici a v případě opakování vyhledat pomoc nějakého homeopata.
Nesetkala jste se některá s tím? Nemáte nějaký nápad, co dál?

billi
autor
13. říj 2016

Ještě doplním, že nemá chuť k jídlu, ale pije dobře.
Dneska snědl ráno půlku rohlíku, odpoledne dostal banán, který roznípal a nípal se v něm ještě večer. Nakonec snědl asi 2/3.

majus6
14. říj 2016

Taky me napadlo PFAPA, tedy syndrom periodickych horecek. Pokud uz to resite timhle smerem, tak bych se nebranila, mate stesti, ze je to napadlo, jsou i pripady, kdy deti dostavaji opakovane zbytecne antibiotika. Je to pomerne nova zalezitost. Homeopatii neverim, ale pokud vam to udela dobre a neni vam lito penez, tak proc ne. Myslim, ze neni nutne vysetrovat to za hospitalizace, jsou i ambulance, ktere se timto zabyvaji. Je treba vyloucit jine priciny horecek, ale podle popisu by to ty periodicke horecky byt mohly.

billi
autor
14. říj 2016

Dneska jsme byly na kontrole a crp 60, takže opět samo kleslo.

@majus6 u syna to padlo prakticky hned po 3. horečce, protože všem bylo divné, že má horečku, vysoké crp a nic k tomu. U naší doktorky jsme s tímto druzí.

fantomasek
6. únor 2021

Dobrý den, chtěla bych se prosim zeptat k vašemu dotazu na opětovné vysoke CRP a s tim spojene horecky. Teď to řeším u 5ti lete dcery. V podstatě každé 2 měsíce ma vysoke CRP, vždy skončíme na antibiotikach. Dříve mela i rymu nebo kasel, ted jen horecku, u které ji občas boli hlava. Dnes jsme začaly brát i homeopatika. Můžu se zeptat, co vám pomohlo nebo zabralo? Máte porad horecky? Ostatní výsledky i odbery ma vše v pořádku. Ten prednison davate prosim kdy? Když ma horečku nebo nejak preventivne? Ja davam na horecku nurofen. Děkuji za brzkou odpověd.

majus6
6. únor 2021

@fantomasek Prednison určitě nedávajte sama, v případě, že to není pfafa, můžete dítěti ublížit. Pokud máte podezření na sy periodických horeček, nechte si od dětského lékaře vypsat žádanku do ambulance a objednejte se. V Praze třeba do Motola nebo na Karlovo nám.
https://www.vfn.cz/wp-content/uploads/2019/11/K...
https://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/spole...

ann206
6. únor 2021

@fantomasek prednison urcite neni zadna sranda, neni to zadny kouzelny prasek, ze jednou date, a vsechno prejde. Ma strasne vedlejsich ucinku, a ja mam tezke srdce pokazde kdyz ho davam, ale davam az treba dcera ma horecku pres 24hod a ma SVOJE typicke priznaky (kazde dite je ma jine). Cili, ja se musim nejdriv ujistit, ze nema neco jineho - rymu, kasel, anginu, bolesti bricha, apod. Muze jit o nejakou virozu. O covid. O zanet mocaku. Cokoliv. A kdyz to bude mit, a ja ji dam prednison k tomu, tak to bude pruser, takze nic preventivniho! Zacne mit teplotu 38, ja zacnu Nurofenem, za 3-4 hod.pokracuju paralenem, a tak dale, a cekam 24 hod a sleduju priznaky. Pokud podle priznaku a prubehu vidim, ze to neni nic z toho, co jsem popsala vys, ale nejspis ma tu syndromovou horecku, tak pak davam prednison. A pak jeste 2-3 dny odpocivame, protoze je opravdu oslabena.

Abyste mela prednison doma, detska doktorka ho jen tak nenapise. Nam musela nabrat krev nekolikrat, sledovala nas skoro rok, aby nas vubec mohla poslat na revmatologii, a pak teda ten prednison nam napsala.

Co se tyce homeopatik, uz jsem slysela, ze hodne deti s pfapasyndromem chodi do homeoporadny, a pry to docela funguje. Co konkretne davaji, nevim. Ja osobne mam zalusk na birozenonancni pristroj Bicom, pry taky by mel pomahat, a je to vlastne take druh homeoterapii. Nevim odkud jste a jak dlouho se setkavate s horeckovym problemem. Doporucuji zkusit najit homeoporadnu nebo i ten Bicom nekde blizko vas, a pokud chcete to resit medikalne, tak trvejte na naberech krve S horeckou a BEZ na protizanetlive ukazatele pro potvrzeni syndromu pfapa, a pak se objednat s tim na revmatologii.

fantomasek
7. únor 2021

@majus6 A nekde jinde prosim ambulance nez v Praze neni? Jsme ze Zlína, takže to je celkem z ruky. Popravdě doktorka si neví vůbec rady. Jelikož jsme mely zvysenou horecku od ctvrtka a opět se nám zvyšovala, tak jsme šly v sobotu na pohotovost zkontrolovat CRP. Naměřili ji CRP 45 a dostali jsme ten prednison at vyzkoušíme, zda zabere. Dopadlo to tak, ze jsem ji dala jednu tapletu a tím jak je to horké, tak mi ju hned vyzvracela. Po pár hodinách jsem zkusila dát jeste jednu a opět ju vyzvracela. Nakonec jsme daly opět nurofen a nakonec se ji teplota snížila a teď už je bez teploty.

fantomasek
7. únor 2021

@ann206 Tak popravde, nám prednison napsali hned bez problémů na pohotovosti. A dcera uz ho měla driv i na kasel kdyz mela zhruba 3 roky. Ale vím, ze i tehdy ji ten žaludek, tento prášek nejak nepobral a to ji zůstalo doted. Nám uz krev braly cca před rokem, když mela první horecky. Krev mela v pořádku, imunologii taky, kontrolovali nosni mandle a taky v poradku. Rikala mi, ze u toho pfafa by dite melo i v puse afty nebo nejaky dalsi příznak a to dcera nema. Takže tehdy pfafa vyloučili. Od té doby mela v podstatě horecky s vysokým nebo vyssim CRP každé 2 mesice, teď je to skoro každý měsíc. Většinou jsme skončili na antibiotikach krom tedka, jelikož mela CRP 45 a teploty nam trvaly 3 dny. Jiné priznaky jsme neměli krom teda bolení hlavy pri teplotě. Jak jsem psala, doktorka uz si neví rady a já sama nevím co udělat, aby na něco prisli a řekli mi, co nejlépe s tím dělat.

majus6
8. únor 2021

@fantomasek Mimo Prahu neznám, zkuste googlit, veřím, že když jsou v Praze 2, určitě bude i na Moravě.

priefi
8. únor 2021

@billi zkus jako podpůrnou léčbu lichořeřišnici