Starší děti a batole. Jak zvládáte přežit?

28. bře 2024

Holky, co máte starší děti a do toho batole, jak to zvládáte přežít? My mame starší 7 a 5, do toho už chodící batole a přiznám se, ze jsem denně zralá na panáka. Je to čím dál horší, místo aby se to lepšilo. 🤦‍♀️ Všichni jsou strašně divocí, hluční, tvrdohlaví. Doma jak po výbuchu atomovky. Jakmile se chci věnovat starším, okamžitě je v tom vlezené batole a rozhazuje to. Když jsem s batoletem, starší se jenom mlátí a nadávají si. Jít ven znamená buď naprosto nepříčetné ječící batole snažící se vyskočit z kočáru nebo jdeme tempem metr za hodinu pěšky a starší se nudí okolo. Jít kamkoliv za zábavou znamená prakticky to samé. Jednak z toho šílím, druhak mám provinilý pocit, že se nevěnuji pořádně nikomu. Zabavit se vůbec neumí. Batole je neskutečně vynalézavé, takze jakmile nejsem 200 % v pozoru, už někde leze po kuchyni a vyhazuje věci, houpe se na klice u okna, rozpatlává věci z lednice apod. Už nemám co kam dávat výš. 🙈 Jakmile může manžel, aspoň si je nějak rozdělíme, ale jak často to reálně je, že... Nehledě na to, že naše manželství už je jenom o tom přežít, batole absolutně nespí a přes den to vypadá takhle, takže vůbec nemáme ani sílu něco společně vymyslet.. Hlídá občas některé z nich babička, ale to je tak jednou za 2 měsíce. Takže to mi moc nepomůže. Samozřejmě starší chodí do školy a do školky, ale to mi řeší čas 8-12 plus občas kroužky, nehledě na to, že teď je snad první týden ze zimy, kdy jsou zdraví, jinak neustále ještě řešit nemoci. Prostě mám pocit, že to absolutně nezvládám, neměli jsme si pořizovat tři děti a ani to není k žití, je to jak dostihový závod, kdy jenom běhám a likviduji katastrofy, do toho za chvíli ještě začne práce. Nevím...nevím už kde mám pořád brát sílu, být na všechny milá a zvládat tisíc věci za hodinu. 🙈 Jak to zvládáte vy ostatní?

cuuza
28. bře 2024

Dopo se věnuj batoleti, odpo ať mají prim starší. Ať vezmou kola a vyrazte na nějaké fajn hřiště, kde se zabaví všichni. Případně je prostě nech v družině a školce, v tomhle věku si nejvíc vyhrajou s vrstevníky.

domza
28. bře 2024

Znám to a chápu. Já když se dostávám do těchto propadů, tak začnu vše zjednodušovat. Snažím se nemít na sebe nároky na to co bych měla s dětmi všechno dělat, co bych měla dělat doma a tak. Prostě teď to nejde, jednou se to změní a teď je důležité si zachovat příčetnost. A pak se snažím cíleně vymýšlet ty aktivity, vybírat prostředí a tak aby mě v tom bylo dobře. Když batole všude leze, tak jsme tam, kde není, kam by lezlo. Teď už bude hezky a tak může být fajn děti prostě jen tak vypustit v lese. A je dobré si uvědomit, že nemusíš zvládat tisíc věcí za hodinu a být ještě milá. Prostě někdy člověk není milý a je to v pořádku a někdy všechno nestihne a to je taky v pořádku. Třeba to prádlo u nás, které čekalo týden na poskládání, si nakonec vůbec nestěžovalo . 🙂

martinka_33
28. bře 2024

Nech ty vetsi v druzine a ve skolce do zaviracky, ono i jim tam bude lip nez se nudit doma a posliuchat vriskajiciho sourozence. Mam deti 9, 7 a 2 a obcas mam podobne pocity. Ale ty starsi musi byt samostatne, a pomahat. A nejmladsi ke fajn aspon neni divoka a z jejiho řevu me permanentne třeští hlava. A venovat se ji musi ti starsi, jedna se pak nervou a druhak mam klid. Takze vzdy s jednim delam neco pro vetsi a druhy zabavuje malou, aspon chvilku to tak funguje.

andelka
28. bře 2024

Stejně blbě. Ale mám puberťáky a pětiletého. Někdy mám pocit,že jsou v pubertě oba. Když byl nejmladší batole, byl covid a oba doma na distanční výuce, v bytě. Takže hůř už bylo, to byla fakt pakárna. Je to na budku a je to náročné.

autor
28. bře 2024

Jako sice je fajn, že je můžu nechat v družině, ale stejně to je pořád nějaké volno, pořád doma někdo nemocný, prostě tohle mám prakticky nonstop. Jako nechat všeho a věnovat se jen programu dětí v překladu znamená, že mě ta práce dřív nebo později dožene...týden neprat, tak to by mi to prádlo asi přišlo naproti 🤷‍♀️. Nebo jako nemám vařit? To prostě nejde v takovém obratu domácnosti. Nejde si obden objednat jídlo pro tolik lidí. Jsem s nimi venku, co to jde. Ale teda u nás strašně dlouho už ani nebylo hezky, neskutečně fouká, do toho co chvíli prší, nevydržíme venku celý den. Stejně přijdeme po 3 hodinách na hřišti, vylítaní jsou naprosto a oni jen křičí, vším mlátí, honí se. Denně něco rozbíjí, pořád odněkud shazují to batole, prostě i kdybych měla vzadu vrtuli, stejně to vůbec nepokryji. 🤦‍♀️ Mám všeho po krk. 😕

andelka
28. bře 2024

No, jídlo se dá uvařit na dva dny, nebo vyndat z mrazáku, u nás občas vaří i manžel. Pere pračka, suší sušička. Nežehlím.
U nás taky fouká. Dáme čepici, čelenku a jdem ven, na hřiště, na jarmark..

autor
28. bře 2024

@andelka však já nikde netvrdím, že tohle nedělám. 🤷‍♀️

andelka
28. bře 2024

Však nikdo nechce,abys byla venku celý den. S nemocnými dětmi doma je to na budku. Se třemi venku je to na budku. Stíhat domácnost je kolikrát náročné,i když jste na to dva. Mít čas na sebe navzájem je někdy složitý logistický úkol. Však nikdo neříká, že to je leháro zalité sluncem s jednorožcem. Není potřeba hledat a chtit po sobě dokonalost. Nebuďme masochisti.

1772
29. bře 2024

@martinka_33 Odkládat děti do zaviracky v družině a školce mi přijde dost špatné. I ti starší nejsou tak velcí, aby nepotřebovali pobyt a program s rodiči nebo jen volnou hru doma. Spíš bych řešila, proč se chovají tak divoce až nezvladatelně. Možná spíš vyhledat sportovní kroužek?

v_anilka
29. bře 2024

Nevím, jestli ti to pomůže, ale nezvládám to úplně stejně jako ty. Mám tři kluky 8, 6 a necelé dva roky a je to mazec, stejně jak píšeš!

aedoss
29. bře 2024

U nas uplne to stejne, jen deti jsou +1. Rekla bych, ze pred rokem to bylo horsi. Nejmladsimu uz trosku nastoupil pud sebezachovy, uz umi nekam vylezt a slezt, aniz by se u toho prizabil. Dopoledne se snazim venovat domacnosti a nejmladsimu. Pomaha mi treba dat pradlo do pracky nebo vyndat mycku. Kdyz to joo nejde, pustim mu pohadku. 🤷 Pro starsi chodime az na treti. Prostredni ve skolce spi do dvou a pak jeste svaci a pak si chce chvilku pohrat. Kdyz se nevyspi, tak je na odstrel. Kdyz je hezky (rozumej, neleje), tak to zarazime na hristi. Akorat tu nejstarsi to tam prestava bavit, kdyz tam nema nikoho k sobe. No pak domu, ukoly, vecere. Zni to idealne, idealni to neni. Mezitim je spousta kriku, sourozeneckych bitek, zaseku a neposlouchani a batolecich scen. Batole spatne spi, ja uz se z nedostatku spanku trosku hroutim. Doma je porad bordel. Nemam pocit, ze bych to zvladala. Obcas jsou dny, kdy odpocitavam, kdy budou dospeli. 😁 Nejlip je to asi, kdyz se vypakujem nekde ven. Na kolo, na prochazku, na hriste. Ale chapu, ze kdyz je nekdo porad marod je to silenost. To jsme meli minuly rok. Drz se. Radu nemam, taky me mrzi, ze treba na tu nejstarsi nemam tolik cas, braskove byli oba super narocni a ona tak nejak vedle nich vyrostla a uz je velka. Obcas to "zachranime" holcicim dnem.

martinka_33
29. bře 2024

@1772 je dost videt ze nemas doma szatsi deti a batole 😉 Muzes mi říct jakej přínos pro ty deti má travit cas s nervni matkou a vřiskajícim batoletem? Žadnej... Doma nic nemuzou, protoze jakoukoliv hru, vec, tvoření si vytahnou, batole jim do toho leze, takze stejne matka hlídá batole a deti musí hrát hry nebo tvořit samostatne. Je strasne málo činností, které se dají delat s dvouletym a zaroven ty starší nenudí, protoze jsou pro mimina. Starsi uz chodo ze skoly sami, tak se jich ptam v kolik chteji jit z druziny, vetsinou to je ve 3 nebo v pul 4, zridkakdy si vyberou jit po obede. S kamarády je být baví. Možná to ale maji deto, které jsou od malinka zvyklé na matku animátorku jinak, prptpze v te druzine se musi zabavit sami, i kdyz asi i mívají spolecny program.

martinka_33
29. bře 2024

@aedoss mas pravdu, venku je tonejlepší. Aneboty vetsi rozdelit a jednomu se venovat s tim ze druhej hlida malou segru, to mi ted posledni dobou docela vychází. Oni totiz i ti dva starsi kdyz jsoh spolu, tak se jen perou, takze lepsi kdyz jsou kazdy v jine mistnosti 🤣

andelka
29. bře 2024

@martinka_33 s těmi hrami je to pravda. Teď se dá hrát jen to, co chce malej. Naštěstí kluci občas svolí a jdou si s ním zahrát. Dřív jsme hráli,když malý spal. Teď je toho čím dál míň. Ale společně třeba jezdí na koloběžkách, hrají s míčem, střílejí na plechovky..

martinka_33
29. bře 2024

@andelka venku se dá behat, tem starsim verik ze se nezabehnou a nezabijou, ale i tak, ja se jim vlastne u niceho nevenuju pokud je u tiho malá, pak musim hlidat jí, takze ten spolecný cas je takový, jakoze jsme spis vedle sebe.

1772
29. bře 2024

@martinka_33 Já si myslím, že matky animátorky si to celkem zavaří. Ale přišlo by mi smutné, že děti v tomto ještě celkem nízkém věku nechávám hlídat cizími a sama se jim pak už věnuji spíše technicky - jídlo, úkoly hygiena, úklid a čtení před spaním. Moc se toho dalšího stihnout nedá. To pak víkendy musí být pro vás všechny utrpením.

konidana
29. bře 2024

@1772 nevidim rozdil mezi druzinou a sport krouzkem. Teda jo. V druzine muze byt ta volna hra , i venku, sportovni krouzek he zas hen rizena cinnost a pimud neni v arealu skoly nebo v dochozi blizkosti pro dite, tak jeste zamestna rodice s vodenim...

marge_s
29. bře 2024

Predstavim si samu sebe v puberte a uzivam si soucasny stav

95newmommy2020
29. bře 2024

Já bych chodila furt ven. Pokud batole nechce na kočárek, co motorka. Syn od nějakých 16,17 měsíců drandil jen na tom, miloval to a přesuny se dost zrychlily. Můžeš chodit po hřištích, hernách a bazénech, tam se ti zabaví všichni.

andelka
29. bře 2024

@martinka_33 je to náročné dost. My se občas i střídáme, abychom pořád neměli za sebou " ocásek". Teď jsem byla jen se staršími na 4 dny na poznávacích prázdninách. Je fakt, že i když jsou aktivity pro všechny, tak někdo musí hlídat prcka.

bonavoxa
29. bře 2024

My máme děti 11, 6 a 1,5 roku. Myslím, že člověk dělá co může. Že takové ty rady odpočiň si, navař na dva dny, není nic, na co by už dávno nepřišel. Ne vždy to jde...Jsou lepší a horší dny. Zvládám se o všechny postarat...ale jaksi na mne času nezbývá. Pro mne osobně je taková cesta, je postupně učit více samostatnosti. Ty starší. Moje dny jsou taky otročina a honička. Jednou bude líp.

sarad
29. bře 2024

Naprosto chapu tvoji únavu! Ja mam deti pouze dve-vekovy rozdil 9 let, manzela, ktery vari a nakupuje a dedu, ktery si na nekolik hodin tydne deti bere a stejne jsou dny, kdy odpocitavam hodiny do vecera. Nejhorsi jsou vikendy, kdy je starsi cely den doma.

mlynkova85
30. bře 2024

Mám také 3 děti kterým je 14,12 a 6 takže ty starší jsou od nejmladší o 8 a 6 let od sebe. Do jejich zhruba 4 let to bylo úplně v pohodě dokonce jsme zvládli i online výuku. Jinak s dětmi žiji 6 let sama bez zájmu otce takže o to větší mazec a musím říct že poslední dobou jsem zralá na Chocholouška taky, ale přičítám to pubertě. Nejmladší nemůže pomalu ani dýchat aby to těm starším nevadilo a já denně řeším kdo co a proč. 🤣🤣 Takže moc neporadím ale zase možná když si to vyberou teď tak pak v pubertě to bude v pohodě? Jako myslím si že mám děti slušně vychované, doma mi hodně pomáhají, ale jak zůstanou všichni bez dozoru tak je to mazec. Jinak bez dozoru myslím že si třeba odskočim na WC nebo tak podobně. Doma bych je samotné nikdo nenechala.
Ale dle mého názoru je i špatný velký věkový rozdíl.
Jako u nás pomáhá že se věnuji každému zvlášť a od malinka se snažím když potřebuji se staršími něco dělat tak pro nejmladší něco vymyslim a zabaví jí jedno ze starších dětí. Teď už jsme ve stádiu že se zabaví sama ale vždy jí musím vymyslet nějakou činnost abych se těm starším mohla v klidu věnovat.

stef9328
3. dub 2024

Neboj, nejsi v tom sama!
Mam dve holky 7, 5let- večně v sobe, porad si chodi zalovat, uz me nebavi jejich rozpory řesit. Do toho mam 18m syna, taky se mu musim venovat na 150%, ale nastesti ta mladsi dcera (5let) si s nim hraje, ale ty hry kolik krat vypadaji nebezpecne. Pak ja rvu, at je opatrna, za chvili jakoby noc, znova. Jsem ujecena, urvana. Nebo konecne si sednou neco malovat, vytrabet, prijde maly za nema a uz je rev, Mamiiii dej ho pryc, nici nam obrazky, bere nam to….
Vzdy si rikam, ze se to zlepsi, ale kdo vi kdy.
Jedeme nekam, no maly si jde svojim smerem, nebo chce jit jinde nez my, pak je hysterak.
Nastesti moje holky jsou ve skolce a skole do 14:30, do te doby jsem sama s malym, je to relativne klidecek.
Neboj nejsi v tom sama!

klarifuska
3. dub 2024

Nekdy je to opravdu na palici. Mam deti 7,5 x 6 x 2. Druzina a odpoledni skolka je opravdu vyhra (chtely samy), i kdyz mladsi z toho neni moc nadseny, protoze je skoro nevidi. Pradlo peru cca co 14 dni. Uklizim dle casu. Manzel se snazi pomahat co to jde , jenze je v praci od 7 do 18. Vikendy je doma. A to jeste starsi chodi na 2 krouzky kazdy, plus kazdy tyden vecerni plavani (zarizuje manzel). Na sebe nemam vubec cas. I kdybych nekam chtela nema, kdo pohlidat,a kdyz uz je manzel doma, tak jsem unavena. Popravde se uz tesim az mladsi pujde do skolky.

rebe
3. dub 2024

Je to jen období. Opakuji: JE TO JEN OBDOBÍ! A přejde to. Fakt přejde, slibuju, přijde doba, kdy si všichni tři vydrží celé dopoledne spolu hrát a ty si budeš s maželem v posteli šeptat a vzpomínat, jaká to byla psina, když byli malí a vy nevěděli, kam dřív skočit. Mít tři děti je boží, jen je potřeba přežít, než to být boží začne. Ale ono začne, věř mi!

autor
3. dub 2024

Díky všem, fakt pomáhá vědět, že v tom nejsem sama. 🌼

pampelina18
4. dub 2024

Tak do cca 14 hodin mám klid a na starost jen jedno dítě a od 14 hod vem kočárek, kola a jděte na hřiště.

autor
4. dub 2024

@pampelina18 Jejda tak to vím taky, že mám vzít děcka na hřiště. 😀 Píšu o tom, kdy to nejde a nebo se chovají šíleně i na tom hřišti. Batole absolutně nechce být v kočárku, takže vůbec se někam doštrachat je něco na moje nervy.

pampelina18
4. dub 2024

😀 tak je budeš muset asi trochu vychovat 😂 ne vtip, prostě to jsou děti a buď za to ráda