Co má jeden bratranec, chce i druhý

kihan
14. čer 2017

Ahoj holky,
Chcem poprosit o vasu skusenost a radu ako sa popasovat s nasledovnym:
U babky su dvaja bratranci - nas syn (5rokov) a synovec od svagrovcov (2roky). A co ma jeden chce i druhy. Nasmu synovi sa snazim aj sa da (vacsinou) vysvetlit, ze nemoze mat vsetko a akceptuje to. Lenze tomu dvojrocnemu to nikto nevysvetli, v zmysle ze sa o to nikto nesnazi. Tak to svagrovci zatial riesia tak, ze mu kupuju aby mali obaja. Nas dostal od babky slapaci traktor (asi pred 1,5rokom), chlapci sa hadali, svagor kupil ich malemu slapaciu formulu. Synovec mal striekaciu pistol, chcel si ju pozicat nas syn, maly pisatal. Tak kupili druhu...
Dnes sme boli nakupovat, nas syn si vybral malickost, tak ze kupime aj synovcovi. Tak sme mu kupili, ale nie to iste. Hovorim synovi, ze ma co si vybral. Ok, nechal si vysvetlit. No pozerali na mna jak na blazna, mala som pocit ze mu hned poutekaju kupit.
Synovec je maly, no nie az tak ze by sa mu nedalo vysvetlit. No synovec zacne pistat, oni hned za nim... Mam pocit ze si vsetko vypisti.
Uz som im povedala, ze ci teraz budeme mat vsetko 2x a potom 4x, lebo my mame malu dceru a za par dni budu mat svagrovci tiez druhe.
No nestretla som sa s pochopenim.
Mne osobne nepride tento postoj spravny - kupme im aby bol klud. (A to nasmu synovi "doprajem")
Prosim, aku mate vy skusenost? Ako to vyriesit? Uz v tom existujem 4 dni a zacinam mat toho dost 😨

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
kihan
autor
14. čer 2017

@jahodi no..ved prave, ze s tym mic neudelam ☹
A reakcia svagrovcov je nijaka alebo odputaju synovcovu pozornost a povazuju to za vybavene. No odkial sa to ma to dieta naucit? Kto to ma tomu dietatu vysvetlit? Ja som vysvetlovala nasmu synovi a budem aj dcere...
Nepride mi ale spravne kupovat vsetko 2x. Aj ked..ja to druhe nasmu nekupujem preto lebo i jeho bratranec ma.
Podla mna by sa mali vediet podelit a pochopit, ze nemozu mat vsetko.

hermelinah
14. čer 2017

Moji chlapci by taky nejraději jeden to co má zrovna ten druhý, takže zmrzliny, freshe, obědy v restauraci, vše mají stejné, výjimečně si menší ukáže jinou zmrzlinu než vybral starší a pak jen doufám, že se to obejde bez jeho vzteklých protestů. Ale co se týká hraček, vyjma pár, třeba pistole na vodu, stejné nekupuji. A už vůbec abych kupovala dva šlapací traktory, na druhou stranu,alespoň mohou závodit, až to malý ušlape 🙂 Myslím, že je nejvyšší čas se psychicky připravit na to,že synovec i se sourozencem budou pěkní.... noo, rozmazlenci

kihan
autor
14. čer 2017

@hermelinah jasne, stejne piti, stejna zmrzlina, 2x cipsy a podobne... To by sa este dalo pochopit. No musia byt nejake hranice.
Prave som o tom s nasim synom rozpravala, ze predsa nebudeme mat vsetko 2x. Pochopil 😉
Ale co synovec.....

blaablaablaa
14. čer 2017

To samé na druhou stranu 🙂 syn 2 roky, synovec 5 let. Zvyklý, že u prarodičů je všechno jen jeho, teď problém, protože našemu všechno bere. Když to vidím, je mi smutno, protože nikdo nic neřekne. Řešíme tím, že našemu vozíme vlastní hračky z domova. Nechci, aby se všechno kupovali dvakrát, ale ráda bych, aby si syn mohl hrát s hračkami a nikdo na něj nekoukal, že to není jeho, takže bratranec mu to může brát, jak se mu zachce. U našich je syn první dítě a důsledně všem opakuji, že hračky u babičky nejsou jen jeho, ale jsou pro všechny děti, které si s nimi chtějí u našich hrát. Nechci, aby hamonil.

kihan
autor
15. čer 2017

@blaablaablaa tu u tchyne ma aj nas syn svoje hracky, na ktore je synovec este maly, no hracky na von maju spolocne. Nas syn pozicia, podeli sa. No synovec...tomu nikto nic nevysvetli, ze je pekne sa podelit.
Vezme si nieco nas syn a synovec pisti,lebo chce tiez. A nas krici:David! Tak niekto vezme synovca prec a snazi sa odputat jeho pozornost.

..alebo je chyba vo mne.... 😕

horsiee
15. čer 2017

Ano rodiče by neměli hned kupovat vše do páru, to moc výchovné není. Ale na druhou stranu Vy chcete po tom malém prďolovi příliš. Velkému vysvětlíte, že je pěkné se podělit a dle Vašich slov se to většinou daří. Ten mrňous to nemá šanci ještě pochopit. Myslím, že je správné když se rodiče prcka snaží odvést jeho pozornost třeba na jinou hračku. Upřímně si zavzpomínejte jak se Vám dařila domluva s Vaším synkem před třemi lety a prihlédněte k tomu, že každé dítě si jede vývoj jinou rychlostí. 🙂

blaablaablaa
15. čer 2017

@kihan děláš to dobře, učíš ho, že není všechno jen jeho 🙂 Jen u nás to je věkově prohozené a to už mi přijde fakt jako mazec, když pětileté dítě bere hračky takovému prďolovi. A rozhodně s tebou souhlasím, že není řešení vše kupovat dvakrát. Kam to pak jako budete dávat, že jo?

kihan
autor
15. čer 2017

@horsiee praveze si spominam ako sme komunikovali s nasim synom. Sice nebol uplne v rovnakej situacii, ale aspon sme mu venovali cas a snazili sa mu to vysvetlit. Ked sme chodili na navstevy napriklad.
Nuz..kazdy rodic asi po svojom a mne neostane zrejme nic ine len v niektorych situaciach nadych a pocitat do 10 🤐

kihan
autor
15. čer 2017

@blaablaablaa dakujem 😉
Je to hodne aj o rodicoch, vyzera to tak. Odkial sa to maju tie deti naucit?
U nas bolo jednu dobu, ze nas musel vzdy ustupovat lebo je starsi. No s tym som nesuhlasila.
Preco ked sa nas syn hral sam v piesku a pride k nemu synovec a zacne nanho sypat piesok ma nas syn radsej odist lebo synovec je maly? Preco tomu prckovi jeho matka ktora bola pri tom nic nepovedala ale sa smiala ked sypal piesok aj na nu?
Tak som zakrocila ja...a svagrina sa pohnevala... 😕

roxolanka
15. čer 2017

Take si myslim, ze je dobre, ze maleho ucis ze nemuze mit vsechno. Pokud jde o synovce, tak pokud je o nej postarano, tak uz je to ale jejich vec, jak vychovavaji svoje dite. Ty v jejich domacnosti nezijes, nevis, jak se chovaji cely den a pod. Rozhodne bych si s nima nekazila vztah kvuli tomu, ze si myslim, ze umim vychovavat lip.

japona
15. čer 2017

@kihan Většinu věcí kupuji také víckrát. Nebo větší věc "dohromady", s tím, že není nikoho a musí se stridat.
Pokud vás syn dostane od prarodičů traktor, prijde mi nefer, že synovcovi ho nekoupi. Na miste švagra bych také dokoupila druhý..