Rekonstrukce domu u rodičů a následné bydlení s nimi

doufinkaaa
1. lis 2016

Dobry den vsem,
mam takovy dotaz nebo spis hledam zkusenosti. S manzelem a dcerkou bydlime v byte, ale oba jsme vyrostli v dome se zahradou, kde zilo vice generaci pohromade. V byte nechceme v zadnem pripade zustat, touzime po dome. Mame moznost zrekonstruovat dum u manzelovych rodicu, jsou celkem sverazni, ale hodni. Samozrejme se lisime v nekterych nazorech, manzelova matka je velmi setrna. V podstate tak jak se do domu nastehovali, tak tam ziji,opravili pouze strechu. Laka me,ze je to dum v centru obce, hned vedle bydli i moji rodice a mohli bychom mit propojene zahrady. Dal vidim vyhodu i v hlidani. Druhe dite je na ceste. Hlavne me stve,ze kdyz je dcera nemocna,vlacime ji po babickach a to ji samozrejme neprospiva. Zajimaji me nazory ostatnich, jak se vam zije s rodici? Popripade u tchanovcu? A jak jste vyresili spolecne bydleni, popripade rozdeleni zahrady? Dekuji za odpovedi.

fandysek_1
1. lis 2016

Za mě tedy bydlení s tchánovci nebrat. Má to své výhody, ale nikdy se tam nebudete rozhodovat sami za sebe, pokud ten dům bude stále jejich a oni v něm. A problémy budou to mi věř. Ještě otázka. Budete mít vlastní kuchyň, záchod, atd.?

kacca11
1. lis 2016

Nikdy bych uz do souziti s nekym dalsim z rodiny nesla. Nikdy. Radeji byt, radeji vlastni dum, cokoli, nez tohle. Pokud pises, ze jsou sverazni uz ted, bude to po nastehovani peklo.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

Ano, dum by se prepsal na nas, byli bychom dve samostatne bytove jednotky. Tchanovci by sli dolu a my nahoru. Navic oni maji oba problemy s koleny, takze tak casto by nahoru asi nelitali. Je mi jasne,ze problemy nejake budou. Ale to jsou i tady v bytovce. Nejvic mi vadi sousedi kuraci ze dvou stran,nemuzu ani poradne vetrat, protoze mi to jde do oken ze vsech stran. A porad cihat u okna taky nemuzu. O tom,ze na balkone jsem si neposedela od doby,co jsme to tady koupili vubec nemluvim.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

@kacca11 to je prave problem, v byte zustat nechceme. A parcely ani domy na prodej v nasi lokalite jiz vice jak 2 roky nejsou. Navic ted jsou vyhodne hypoteky a ja zatim jeste chodim do prace a mame jen jedno dite,takze by jsme meli i lepsi podminky.

fandysek_1
1. lis 2016

@doufinkaaa budete mít samostatný vchod? Tady je spíš problém v tom, že jim pak bude vadit všechno. Kdo k vám chodí, kdy chodíte domů, kdy jdete spát...atd. Stále to jsou rodiče a tchánovci, žádní sousedé. No nelítali nahoru. Tomu moc nevěřím...zvědavost je velká. Znám jediný případ, kde se toto soužití daří, ale je to tím, že pán je velký svéráz a nenechá si tchýni do ničeho kecat.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

@fandysek_1 Ano, mame v planu i samostatny vchod. Tak myslim,ze ja taky zrovna nepatrim k tem,kteri by si nechali do neceho kecat. Navic tchyne mela hrozne patalie se svoji matkou, ktera byla psychicky nemocna a delala ji ze zivota peklo. Manzel je stejne porad u nich, protoze na dum sami nestaci, a on se v byte nudi. Musi porad neco delat venku. Jedine co me trochu desi je tchan. Ten si dela vse po svem a na pul, a bojim se, aby se s manzelem nepozabijeli pri praci venku🙂 Tady v bytovce stejne nemuzeme delat vse,co chceme, dceru musim porad okrikovat,aby nedupala. Je to zkratka dilema. Myslim,ze manzelovi by treba mohli oponovat,ale ke me si to nedovoli. Ale je jasne,ze pokud budu chtit,aby respektovali me, musim respektovat je. Jinak to asi dohromady nepujde.

emilly17
1. lis 2016

@doufinkaaa Tak rozhodnutí se samozřejmě jen na tobě a jestli máš s němi dobrý vztah, tak by se to dalo zvládnout. hlídání je také výhoda, ale jinak se příkláním k názorů ostatních, že z toho nakonec může být i rodinný problém... pořád budete po dohledem... jak je psáno výše, nejsou to sousedi, ale rodina... mě kvůli podobné věci s bývalým přítelem skončil vztah... i když se jednalo o dvě oddělené jednotky, pořád jsme se cítili blbě, když jsme přišli později domu, nebo když jsme zrovna místo práce na zahradě, chtěli jet na výlet... prostě jsem měla pocit, že nemám chvilku klidu... takže ze zkušeností nedoporučuji, ale jak říkám, záleží to jen na tobě.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

To chapu, tento problem mam spis s moji babickou,ta nas neustale stiha, kam jedeme, proc jsme se nestavili, po manzelovi porad chteji nejakou praci a hlavne to chteji samozrejme hned. A me to taky stve. Manzel jim neumi rict ne. Ale diky tomu jsem se naucila byt asertivni a stat si za svym. S babickou bydli moje mamka ami ta neustale nadava a narika, protoze neumi rict ne. Driv nas takhle stihala tchyne, kam jedeme, jak jsme dojeli, kdy se vratime. Ale dali jsme ji najevo,ze takto ne. Oni vidi na nasi bytovku,takze stejne maji prehled,kdy kam jedeme. Ale taky porad vaham. Spis se bojim i toho,ze jsou starsi, abych je tam nenasla jednou po smrti, to bych asi nedala. Nebo nedej boze treba deti.

journals
1. lis 2016

Ne, nechtěla bych. Neznám jedinou rodinu, kde by to takhle měli a byli všichni spokojení. Za sebe říkám, že bych to nechtěla. Tchánovic rodiče jsou moc milí, vycházíme s nimi perfektně a jsem za to moc ráda, ale to je podmíněno tím, že máme všichni svoje soukromí.

nutricnihodnota
1. lis 2016

@doufinkaaa Ani za zlatý prase! Moje tchýně je celkem snesitelná, ale raději bych žila v maringotce, než s ní v jednom baráku. Ani s mámou bych takhle žít nechtěla a to máme supr vztah.

fandysek_1
1. lis 2016

@doufinkaaa vše má své pro a proti...musíte si nastavit určitá pravidla, ale věř mi, že stále budou třecí plochy, které budete řešit. My bydlíme hned vedle tchánovců a máme společný dvůr (proto můj první radikální postoj) a když nechci ani je nepotkám, je mi jedno, že se vracíme v noci domů, je mi jedno, že nám vidí do kuchyně, je mi jedno, že nevstávám každý den v 6 a neběhám po dvoře a neuklízím, prostě jsem se to naučila neřešit, ale není to někdy jednoduché, proto neříkám radiálně ne, ale jsou zde určité věci, které můžou být problém. I sem tam slza ukápla, když jsem tady začala bydlet.

lekra
1. lis 2016

jééé, to vám nedoporučuji!!! sebelepší rodiče, sebelepší děti, to nejde dohromady!

sirka1
1. lis 2016

Nebylo by nejlepší řešení, pokud tvoji rodiče a tchánovci sousedí zahradami, aby každý obětoval kus zahrady a vy si postavily vlastní bydlení? Taky bydlíme s manželovými rodiči (dvě bytové jednotky), ale ze začátku to byly nervy. S tchýní pořízení po dobrém není, takže jsme se ze začátku dost hádaly. Naštěstí manžel stojí při mě, jinak bych to nedala. Bohužel, já vím, že manžel z domu nepůjde, nechce rodiče nechat samotné. To už udělala jeho sestra, prostě se jednoho dne sbalila a zmizela a on se nechce zachovat stejně. V tomhle ho chápu. A další věcí je, že když tchýně zkouší nějaký kecy, tak já ji stejně ignoruju a udělám si to po svým. 😀 Už to pochopila, takže neotravuje.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

@sirka1 To bohužel nejde, protože jednak naši mají zahradu velmi malou a mají tam postavený skleník, kterého se děda nevzdá.

Navíc přes zahradu tchánovců vede elektrické vedení a přeložka by byla strašně drahá, na Čez říkali, ať počítáme kolem 400 tisíc.
A přesně jak říkáš, manželův bratr se hned po škole odstěhoval, nikomu ani neřekl, že koupil stavební pozemek. Nyní už bydlí. Takže oni tam jsou chudáci jak kůl v plotě sami.

nutricnihodnota
1. lis 2016

@doufinkaaa A oni jsou nějak vážně nemocní?

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

@fandysek_1 Právě si myslím, že tím, že bychom měli vchod každý na jedné straně baráku, tak se taky nebudeme muset vůbec potkat. Proto bych i chtěla, abychom každý měl svoji část zahrady, aby nedoházelo kvůli konfliktům ani tam.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

@nutricnihodnota Tchán má nemocnou slinivku, jednou už kvůli zánětu málem zemřel. Byl rok v nemocnici, ale to to ještě tchýně zvládala, protože měla doma oba syny a ještě svoji matku. A hrozně ho bolí nohy, ale k lékaři nejde.

Tchýně hůř vidí, má artrozu v kolenou, ale jinak je fit.

journals
1. lis 2016

@doufinkaaa Nutricnihonota se ti snažila naznačit (tipuju) že není třeba se tu pohoršovat nad tím, že se někdo rozhodne rodiče nechat rodiči a žít vlastní život 😉 není to od věci a k tomu vám dva vchody nepomohou...
Pokud nejsou vážně nemocní, není důvod.

fandysek_1
1. lis 2016

@doufinkaaa Rozhodnutí je stejně jen na tvém muži a tobě, více méně asi rozhodnutý jste, ale chtěla si zde slyšet názory jiných a jak vidíš většina se k tomu staví negativně. Soužití více generací přináší většinou problémy, ale pokud se k tomu postavíte s manželem společně dá se to zvládnout. Hlavně, ať se pak nehádáte spolu. To je pak na prd.

nutricnihodnota
1. lis 2016

@doufinkaaa Tak to jsou běžné věci, spojené se stářím. To přeci není důvod k tomu, držet děti u baráku. Spousta starých lidí se o sebe ve stáří stará a zvládají to i bez denní asistence potomků. Taky jsem se hned po škole odstěhovala (stejně jako můj bratr) a všichni doma to považujeme za samozřejmé. Naši jsou dokonce rozvedení a mamka nikoho nemá, ale rozhodně to není žádná chudinka opuštěná.

nutricnihodnota
1. lis 2016

@journals Tipuješ přesně 🙂

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

Já to chápu, zatím právě vůbec rozhodnutí nejsme. Já si tedy neumím představit, že by tchýně ten barák zvládla sama. To je nesmysl. A manžel jak říkám, je stejně pořád u nich, to se kácí strom, pak zase skládá uhlí, seká zahrada, suší se seno. Oni nám zas dost často hlídají dceru, takže vzájemná výpomoc a vidíme se stejně každý den. Zkrátka stále váhám 🙂

journals
1. lis 2016

@doufinkaaa Zvažte to fakt dobře. Ono je něco jiného vidět se každý den/žít spolu každý den. Já bych do toho nešla. Jsem moc ráda, že máme se všemi rodiči skvělý vztah a nestojí mi ten risk za to. Osobně neznám nikoho, kdo by řekl, jo, jsme spokojení, jděte do toho taky.
Vím, že si třeba myslíš, že dva vchody budou ok, ale ani vlastní vchod nezaručí soukromí.

sirka1
1. lis 2016

@doufinkaaa Tak pokud jste tak nějak rozhodnutí, tak si hned na začátku stanovte pravidla. Aby se pak jedna nebo druhá strana nedivila.

doufinkaaa
autor
1. lis 2016

Právě, už mám z toho přemýšlení hlavu jak ,,pátrací balón,, . Já si myslím, že i přes jasná pravidla se někdy zajiskří. Vidím to u našich. Na druhou stranu mě láká ta lokalita, krom tchýně a našich žádní sousedi. Škola a školka za rohem, děti by vůbec nemusely přes silnici. Má to plusy i mínusy.

678910
1. lis 2016

@doufinkaaa Todle bych v životě už neudělala. Bydlíme s tchyni a děs! !!

konoupek
1. lis 2016

A já jsem z těch,kdo ti řekne,že soužití s rodiči,či tchánovci je úplně v pohodě.S tchánovci jsme bydleli tři roky + ještě s přítelovou babičkou a nebyl sebemenší problém.A to jsme se o kuchyni,koupelnu a wc dělili všichni.Mezi tím jsme spravovali barák u našich.Ted máme nahoře 3+1 a tatka dole 2+1.Mamka mi mezi tím bohužel zemřela.Každý svůj vchod a jsme naprosto v pohodě. 😉

jaresska
1. lis 2016

My bydlíme s rodiči manžela, mají celkem velký dům, uplně nahoře bydlí rodiče, pod nimi babička, oni mají společný vchod a my bydlíme v přízemí vlastní vchod, původní kanceláře a prádelnu s kotlem a garáž jsme předělali na byteček, kotel se přehodil jinam. místo prádelny má každej svojí pračku v patře, no a ani sem nechodí, tchýni jsem ted neviděla skoro týden....k babičce nad námi chodim s Bohdánkem ve všední den dopolko na hodinku na kafíčko a pokec, zemřel jí manžel tak je ráda a Bobánek jí miluje. Je to vpohodě, neříkám že jsme si nikdy nevyměnili názory, to se párkrát stalo, ale jinak super.

luciilui
1. lis 2016

Nikdy. Nejhorší je kdyz se pak kvuli druhym hadaji partneři.

luckaamilan
1. lis 2016

"Stari by mali byvat so starymi a mladi s mladymi", nemalo by sa to miesat. Nie je nad to byvat vo vlastnom, ziadny dom a zahrada od tchanovcov za to nestoji. Ani zadarmo by som do toho nesla. Predstavte si situaci, ze investujete do toho baraku a potom sa vam tam nebude pacit, budu hadky. Dom sa nebude dat predat, dalsie finance nebudu...budete tam proste zablokovana navzdy. Presne taku chybu urobila sesternica, vsetky peniaze s manzelom investovali do baraku jeho otca, s tchanom nevychadzaju, a nemaju uz ani na podnajom, nie to este na kupu vlastneho byvania. Je to silena slepa ulica.