Je tu někdo, kdo studoval obchodní akademii?

bubblyblue
22. zář 2018

Chcela by som zistiť, či má zmysel študovať oa, či ste si našli prácu, alebo museli ísť na VŠ. Nie je lepšie ísť na gymnázium? Chcem ísť totiž na VŠ, ale ešte neviem na akú. Ďakujem za odpoveď

neomenia
22. zář 2018

@bubblyblue pokud chceš na VŠ, lepší výběr budeš mít z gymnazia. Je všeobecné, budeš moc jít, kam budeš chtít. OA tě nasmeruje jen ekonomickou obchodním směrem, takže např. medicína nebo ČVUT je pak pro tebe uzavřené, leda by ses vše potřebné doucula sama a to není snadné.

betelgeuzz
22. zář 2018

Pokud ještě nevíš, jakým směrem se dát, tak je lepší gymnázium. Já mám OA, většina spolužáků šla do praxe -dělají účetní, ekonomy, na úřadech. Dnes je dobrá účetní placená zlatem 🙂 Menší část šla na VŠ, ale šlo o ekonomky, případně práva, na který se teda museli hodně doučit. I na tu ekonomickou VŠ je jednodušší jít z gymplu, protože my měli míň matiky a ani všeobecný přehled, z kterého byly přijímačky, jsem takový neměli. Takže jsme se museli na přijímačky dost doučovat.

bubblyblue
autor
22. zář 2018

ešte by som dodala (aj keď to z mojej otázky určite nevyznelo) že som na oa (pár dní zatiaľ), lebo ma nejak prehovorila rodina, a vlastne ide o to, že chcem prestúpiť a neviem či je to dobrý nápad..

kristyn.g
22. zář 2018

@bubblyblue zaleží na tobě co chceš dělat... jestli chceš dělat v kanceláři, tak obchodka je asi vhodnější, jestli uvažuješ dělat ve zdravotnictví, vyučovat atd.. tak bych šla na gympl

hojda
22. zář 2018

Z OA na to jde na ekonomické VŠ a pedáky, pokud chceš jiné změření, tak je lepší gympl.

hojda
22. zář 2018

@betelgeuzz Mám tedy opačnou zkušennost z OA na VŠE, jediné co jsme měli horší byla matiky v ostaních předmětech jsme měli vždycky více znalostí než gympl.

hermanecka
22. zář 2018

Tak ja mam OA a pri zamestnani VS ekonomku a Mgr...matika je v prvnim rocniku pro absolventy OA zahul,ale v ostatnich rocnich ucetnictvi apod tam jsme zase byli ve vyhode my z OA..ovsem vzdy jsem chtela studovat medicinu..udelala jsem tu chybu,ze jsem dala na nase a ti chteli mit holku ekonomku..uctarina, i kdyz je dobre placena, me nikdy nebavila..pokud mas svuj cil a sen,co chces v zivote delat,jdi do toho a na ostatni ohledy neber..me to mrzi dodnes..mohla jsem delat praci snu a misto toho zivorim v cislech a reportech..

hojda
22. zář 2018

@hermanecka Mám stejnou zkušennost, problém pouze s matikou, jinak jsem skoro vše znala z OA.

betelgeuzz
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
22. zář 2018

@hojda @hermanecka jenže přijímačky byly právě z matiky a všeobecných předmětů (nevím, jak teď), takže člověk se musel hodně učit, aby se tam vůbec dostal. Pak samozřejmě v ekonomických předmětech jsme měli navrch, o účetnictví ani nemluvím, to se na VŠ probíralo v menším rozsahu, než na OA.

hojda
22. zář 2018

@betelgeuzz Přijímačky matika a jazyk, všeobecný přehled byl jen někde, třeba VŠE ho neměla, nevím jak teď. Souhlasím, že na matiku se člověk připravit musel, ale to dělali myslím I gympláci, že se na přijímačky připravovali. Nevím, jak by se dalo učit na všeobecný přehled, ten buď člověk má nebo ne.

priefi
22. zář 2018

@bubblyblue z OA muzes jit na VS ekonomockou, pravni, pedagogickou, teoreticky psychologii a dalsi humanitni studia. Pokud Te laka doktorina, veterina, fyzika, chemie a dalsi veci, co na OA nenajdes, tak zmen skolu. Nejvice informaci ziskas od gympla, na ktery chces, ale myslim, ze Te odkazou na dalsi skolni rok na zkousky a v pripade uspechu nastup. Leda ze by nemeli plne obsazenou kapacitu, pokud maji, je to letos bez sance

betelgeuzz
22. zář 2018

@hojda ale já nemyslím se jen připravit, ale doučit, protože OA měla míň matiky, aspoň za nás a některé oblasti se vůbec neprobraly. Takže na některé vzorové přijímačky jsem hleděla a vůbec nevěděla, o co jde. A všeobecný přehled se skládá z přírodopisu, dějepisu, zeměpisu a to je na OA taky v omezeném množství, takže zase vzorové přijímačky a číst a číst.

priefi
22. zář 2018

@hermanecka @hojda me teda ta matika jako zahul neprisla a naopak, prislo mi, ze si vedu lip, nez gymplaci, co jsem tam poznala... mno.... ale je fakt, ze matika je hlavne o chapani, bud chapes, nebo nechapes, takze i kdyz se tam bralo hodne veci, co treba na OA se neprobralo, nebyla jsem nejak pozadu nez gymplaci, kteri v tom, svete div se, plavali (nerikam, ze vsichni)... ale je taky pravda, ze neni OA jako OA a my jsme meli fajn ucitelku na matiku

hojda
23. zář 2018

@betelgeuzz Tak s přirodopisem, zeměpisem a dějepisem jsem se u přijímaček na ekononickou školu nesetkala ani jednou (dělala jsem VŠE, pak v Brně, Zemědělskou v Praze, pak ještě v Budějkách). V posledním ročníku jsem chodila 2 hodiny týdně na matiku na přípravu na přijímačky plus jsem z matiky maturovala, když jsem věděla,že jí stejně budu potřebovat k těm přijímačkám a dalo se to zvládnout.

hojda
23. zář 2018

@priefi U nás to bylo hodně zapříčiněné profesorem, kterého jsme měli. Ostatní kruhy s ostatníma profesora celkem v pohodě a u nás katastrofa. Proběžně jsem psali malé písemky na body a kdo posbíral dost bodu, tak nemusel psát velkou a před poslední malou písemkou to vypadlo, že na tu písemnku půjdou lidi jen z jeho kruhu....tak to udělal, tak že tu poslední malou písemku zadával všem kruhům on a to najednou ostatní koukali☹. Většina lidí malá nula bodů a velkou písemku, kterou připravoval on, šli psát skoro všichni a to bylo masakrální☹. Je to hodně o učiteli.

betelgeuzz
23. zář 2018

@hojda taky jsem z ní maturovala, ale neměli jsme v osnovách to, co gympláci. Nevím, který jsi ročník, je fakt, že jak je postupně míň žáků, i ty přijímačky nejsou tak náročný, jako když byly silný ročníky. A přírodopis, zeměpis - to je přece součást toho všeobecnýho přehledu. Nebo vy jste tam měli otázky z čeho?

priefi
23. zář 2018

@hojda jj, neni vyucujici jako vyucujici a nekdy to je sakra tezke s nekterymi. To pak umi byt pekny masakr a clovek je rad, kdyz projde s odrenyma usima 😉

hojda
23. zář 2018

@priefi Tenhle byl vyhlášený masakrátor hlavně na holky☹.

hojda
23. zář 2018

@betelgeuzz Jsem husákovo dítě, takže hodně silný ročník🙂, Všeobecný přehled byl ekonomicky zaměřený, nebo otázky na logické myšlení. Nevím proč by měl být na ekonomickou školu v přijímáčkách přírodopis? Proč by je to zajímalo? Ty jsi to někde u přijímaček měla? To co jsem se učila k maturitě z matiky mi stačilo i k těm přijímačkám, na přijímačky jsem se nic víc extra neučila. To co měli gympláci navíc se objevila až v matice na VŠ (třeba matice a integrály).

pratensis
23. zář 2018

@hojda Ja se trochu vetru,s ekonomickymi skolami mam zkusenost naprosto nulovou.Ale pokud jsem se nekde ve svem pripade nebo v pripade kamaradu setkala v souvislosti s prijimackami se vseob.prehledem,tak byl opravdu vseobecny.Cili i otazky typu "kdo namaloval Monu Lisu".A to i u skol,pro jejichz zamereni to neni relevantni.Ja mela vzdycky zato,ze test vseobecnych znalosti ma hlavne ukazat rozhled daneho cloveka a jeho zajem o svet.Takovy trochu protipol k tem hlavnim predmetum prijimacek,ktere maji jasneji definovany ramec a jde je snaze nabiflovat.Ale jak rikam,konkretne s ekonomicky zamerenymi skolami zkusenost nemam...

hojda
23. zář 2018

@pratensis Tak takové otázky beru jako všeobecný přehled a to jak říkám, buď člověk má nebo nemá, na to se moc učit nedá, ale přijde mi blbost se přece učit přírodopis na příjímačky na ekonomickou školu. Našla jsem, že je to pro přijímačky definováno takto: Přijímací zkoušky: test studijních předpokladů (TSP) – jde o testování verbálního, symbolického, numerického, kritického a analytického myšlení a úsudků, prostorové představivosti a kulturního přehledu.

pratensis
24. zář 2018

@hojda to jo,ale do ob.prehledu patri i ten prirodopis,historie,politka apod.Snad ani ne tolik nejake konkretni jednotlive informace,spis aby mel clovek pojem.Naucit se na to neda, clovek to "pobere cestou",to souhlasim.Ale gymplaci v tom maji vyhodu v tom smyslu,ze se se spoustou veci prirozene a uplne bezdeky setkaji behem studia.Muj muz sel na VS oklikou ucnak-stredni nastavba s maturitou a obcas i ted vidim,ze mu treba chybi souvislosti a pak to propojeni jakoby teprve pri sebe objevi. A pritom mne to prijde prirozene,protoze jsem se s tim setkavala i v te skole.Jinak je to chytry clovek,pali mu to,ale prehled ma holt zuzeny vic matematicko-technickym smerem.

ejmate
24. zář 2018

@bubblyblue Ahoj, já jsem šla na OA, protože jsem nevěděla, jestli budu chtít jít ještě na VŠ a nakonec jsem šla jen na VOŠ a jsem spokojená. Teď dělám účetnictví. Jinak nevýhoda OA pro mě byla, že jsem chtěla dělat se zvířaty nebo v zemědělství a neměli jsme na OA biologii a chemii, z čehož se pak dělali příjimačky na VŠ na obory se zvířaty. Proto jsem šla na tu VOŠ. Ale asi bych příště volila stejně. Záleží také, jakou OA si vybereš. Jsou takové, které jsou super a předčí i gymnázium. Např. tam, kde jsem chodila já jsi mohla buď na klasickou OA, kterou mám já anebo na ekonomické lyceum a tam už měli i tu biologii a bylo to spíš jako gympl, ale měla jsi i zaměření 😉 Záleží na tom, jakým směrem se chceš ubírat.

ejmate
24. zář 2018

@bubblyblue A na jaké obchodce jsi? Jestli chceš jít na VŠ s ekonomickým zaměřením, tak to zvládneš i z OA. Spolužačka byla na gymplu a nedostala se. Záleží i na tvém přístupu 😉

priefi
24. zář 2018

@pratensis tak ten vseobecny prehled je taky dulezity 😉 a s prominutim, ten, kdo nevi, kdo namaloval Monu Lisu (hezky receno) nebude prilis bystry 😉 Proste inteligentni clovek by mel mit nejake vseobecne znalosti. Kdyby tam byly otazky na mene zname obrazy, tak bych si rekla, proc to tam davaji... Na SS jsme delali IQ test a mezi jinymi tam byly taky vseobecne znalosti, takze i vseobecne znalosti rikaji neco o inteligenci cloveka 😉
@hojda mno... jsou i takovi no... taky jsem takove zazila.... a prijemne to nebylo. Ale tak nastesti gro byly ty znalosti, ale kdyz nekdo chce potopit, hleda jakekoli cesticky... ja z toho vyvazla nastesti dobre. Ale rekla bych, ze studium VS bylo za Tve doby tezsi, meli jste vic ustnich zkousek, bylo Vas mene. Ted na VS se dostanou i ti, co tam nemaji co delat, a co hur, dokonce dostanou i titul. Kdysi mel titul hodnotu, ted uz bohuzel nema... Kdyz jsem pred lety udelala VS, ziskala titul, byla jsem na sebe hrda, ze jsem to dala, ale ja to brala vazne a vedela jsem, ze umim, ze mam titul zaslouzene, ale kdyz jsem vzapeti zjistila, kdo vse dalsi ma taky ten titul, bylo mi hanba a vedela jsem, ze budu hozena do stejneho pytle absolventu, jako jsou oni, ti co jeli jen na tahacich, opisovani a totalniho stesti u statnic. To ale pak nase.e, kdyz vidis, ze kamaradky, ktere jsou chytre, umi, dostanou total okno a nedaji to, maji smulu a takovi "studentici" to daji... ale skoda se rozcilovat. Tim jsem jen chtela rici, ze v dobe Tveho studia byl titul fakt zaslouzeny.

katka9184
24. zář 2018

Já mám také obchodní akademie a můžu říct, že uz bych si jí nevybrala... stejně, v 15 jde člověk na střední, učiliště a v budoucnu skončí někde úplně jinde... zjistíš, co tě bude a nebude bavit. Mě to po dvou zaměstnání, kde jsem dělala fakturaci a účetní přestalo bavit a skončila jsem u policie... takže teď si můžeš vybrat obchodku a kdo ví, třeba se pak zamilujes do jiné profese. ;)

pratensis
24. zář 2018

@priefi Nejsem si jista,jestli je to reakce na me,to ja prece vubec netvrdila. Jedine,co jsem chtela rict,ze na gymplu clovek prijde celkem bez prace k mnohem sirsimu vseob.prehledu.I takovy clovek,ktery se sam aktivne nezajima a nijak zvlast siroky zaber nema.Jinymi slovy,pokud je clovek akcni a zajima ho spousta veci,vseobecny test pri prijimackach by ho nemel rozhazet,bez ohledu na studovanou stredni skolu.

hojda
24. zář 2018

@priefi Je pravdě, že z vysokých škol se stává hodně masová záležitost. Minulý rok se na ČVUT dostal můj synovec a ten tedy studijní typ není vůbec, škola ho nikdy nebavila, ale tatínek měl ambice a brali bez přijímaček ( teď končí střední školy ty slabší devadesátkové ročníky) no a po roce vylítnul na matice, tatínek se s ním doma učí celou střední i teď na vejšce☹. Proto je možná dobrý ten test studijních předpokladů, kde se pozná, jaký přehled člověk má.

pratensis
24. zář 2018

@priefi Jeste upresneni,ta Mona Lisa byl priklad v reakci na to,jak tu nekdo psal,jak byly v prijimackach na VSE ve vseob.testu jen ekonomicky zamerene otazky nebo otazky,kde jde odpoved logicky odvodit.Tak jsem jen psala zkusenost svou a kamaradu,ze to tak neni vzdycky.Ze vseobecny test by mel spis testovat celkovy rozhled v ruznych oblastech a ze ne vzdy lze odpoved odvodit na miste.Mel by trochu vypovidat o pristupu cloveka k deni kolem,o tom,jestli se aktivne zajima.Akorat,at se nam to libi nebo ne,tak i mene aktivnejsi uchazeci ze vseobecnych skol maji urcitou vyhodu.